dz

19.05.2016.

Zanimljivo

Igra i igračke između 1. i 3. godine

Posle prvog rođendana dete se pretvara u pravog istraživača. Nije mu više dovoljno da do detalja otkrije sadržaj neke igračke već želi da vidi šta još sa njom može da uradi. Dete naslućuje uzročno posledične veze i u stanju je da ponavlja isti postupak bezbroj puta kako bi razradilo neku ideju. Ova ponavljanja će ga usmeriti prema narednom koraku, a to je da nešto sam izmisli. Možda će to biti samo još jedna kula od kocki, ali za njega su, u ovoj razvojnoj fazi, bitni vežbanje i izazov.

 

Igračke i stvarnost

Posle druge godine detetu treba igračka da bi dominirao stvarnošću. Ono još uvek nema sposobnost da u glavi stvori praktičnu, čistu sliku, sačinjenu od događaja. Da bi bolje razumelo stvari ono mora da se uživi. I tako igra postaje način da se izbaci agresivnost  ili da se pobede male frustracije. Dete to čini stvarajući zajedno sa svojim igračkama svet u kome ono određuje pravila.

 

Igračke za devojčice i dečake

Nekada se insistiralo na jasnoj razlici između dečaka i devojčica, kako u oblačenju tako i u igračkama koje su mogli da imaju.  Danas stručnjaci preporučuju da ne treba usmeravati decu prema određenim vrstama zabave. Predlagati devojčicama isključivo lutke, a dečacima samo automobile je vrlo isključiva stvar. U oba slučaja, ovakvo postupanje uslovljava slobodu igre i koči njihovu kreativnost.

 

Interesovanje za različite igračke postaće vidno u budućnosti, ali tokom prve dve godine pustite svoju decu da se zabavljaju kako god žele, nezavisno da li su devojčice ili dečaci. Plišane životinje, kocke ili lopte sve bez razlike pospešuju razvoj dečije mašte i odgovaraju svoj deci bez ikakve razlike.

 


Koja je najbolja igračka?

Od trenutka kad prohoda dete postaje „gospodar“ kuće i svaka stvar u njoj može da posluži kao igračka.

 

Od 11-18 meseci

U ovom periodu može se mnogo zabavljati organizujući i preuređujući predmete. Omiljena igračka su kocke u boji koje stavlja u pravu liniju ili slaže jednu na drugu. Ovo je i uzrast zainteresovanosti za zvukove: dopadaju im se bubnjevi, ksilofoni sa dirkama u boji, ali isto se tako razdragano svira i poklopcima.

 

Međutim, iznad svega ipak ostaje imitacija, kao najveći pokretač u osmišljavanju novih igara. Ono osvaja krpe dok vi čistite prašinu, igra se sa brašnom dok mesite ili uzima kutiju keksa sa police dok ste u kupovini. Došao je trenutak da pospešite njegovu maštu: pustite ga da petlja i pravi zbrku. Na taj način zadovoljiće svoju radoznalost. Budite oprezni da se ne povredi i sklonite sve opasne predmete iz njegovog domašaja.

 

Od 18-36 meseci

Vaše dete postaje sve samostalnije i voli sve igračke sa točkovima: od ručnih kolica sa jednim točkom pa sve do tricikla. Stekao je izvesni logički kapacitet i igra se sa uzročno-posledičnim igračkama. One se kreću ako podigne određenu ručicu ili se otvaraju ako pritisne odgovarajuće dugme.

 

Nije retko da dete oko druge godine izmisli nestvarnog prijatelja sa kojim će razgovarati glasno dok se samo igra. Nemojte se plašiti, to je sasvim normalan fenomen koji možda oslikava njegovu želju da bude sa drugom decom.

 


Sa dve godine dete poseduje sposobnost pamćenja što daje posebnu vrednost njegovim igračkama. Dete se seća šta je radilo ranije i možete ga videti kako traži igračku koju je prethodnog dana koristilo u parku ili pak onu koju je dobio na poklon od dede.

 

Mališan je sposoban da ostvari radnje koje imaju uzročno-posledični odnos i logički sled: npr. ne zadovoljava ga da se prosto popne na stolicu, sad je odgura do ormara i dohvati kutiju sa njega.

Počinje da oponaša odrasle, uglavnom roditelje.

 

U ovom periodu počinju da se uočavaju razlike između dečaka i devojčica kada je reč o igračkama. Slagalice se sviđaju i jednima i drugima. Uz pomoć njih uvežbaju manualne aktivnosti i razvijaju pažljivost.

 

Posle treće godine, urođena umetnička sposobnost dolazi do izražaja: oduševljavaju se plastelinom pomoću koga izražavaju stvari koje vide u kući, ludo se zabavljaju crtanjem i bojama.

 

Libanac poseduje 30.000 modela automobila

Bili Karam iz Libije iz grada Bejruta je vlasnik kolekcije velike kolekcije automobila-igračaka.Njegova kolekcija je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća na svetu...


Kolekcija libijca Bila Karama sadrži više od 30.000  modela automobila i 400 trodimenzionalnih diorama.!Ovu kolekciju modela automobila-igračka Karam je sakupljao gotovo 15 godina!

Da kažemo to da je Karam je nekadašnji vozač-amater, pa je većina diorama zapravo prikaz trka koje je on nekada vozio ili ih je ako ništa drugo a ono barem gledao.

Gledajući ih on ponovo doživljava isto iskustvo, a smatra ih vrednijim uspomenama od fotografije. Kao veliki obožavalac Poršea, Karam je izjavio da je ovo jedini način da poseduje ovaj model automobila.

"Ako ne možete da imate jedan veliki Porše, vi kupite hiljadu malih" izjavio je za tv medije  Karam

Revolucija u svetu igračaka: Barbika u baletankama

Revolucija u svetu igračaka: Barbika u baletankama

Prilagođavajući se novim modnim trendovima, kompanija Matel je odnedavno na tržiste izbacila Barbiku sa novim, savitljivim stopalima.

foto: promo

Naime, stopala čuvene lutke su oduvek bila anatomski oblikovana za visoke štikle. Nova Barbika, pak, sada ima stopala koja se po želji mogu prilagoditi ravnim cipelama, odnosno cipelama sa visokom potpeticom.

Mnogi bi da se promene ne završe samo na Barbikinim stopalima i da lutka dobije malo oblina, kako bi više ličila na današnje mlade devojke, ali priznaju da je i ovo dobro za početak.

Nova "Barbie Fashionistas" biće dostupna u sedam boja kože, 18 boja očiju, 22 frizure i 23 boje kose.

01.12.2018.

Lutka BebAna !!!

Lutka BebAna !!!

više ››

19.05.2016.

Zanimljivo

Zanimljivo

više ››