dz

19.05.2016.

Eduakativne igračke

Pronalazači na delu Hajde da se igramo!

Sem puke zabave, „Čuvari mudrosti“ i „Darovi Sunca“ , omogućavaju deci da neosetno steknu nova znanja i približavaju im prirodu

Među mnogobrojnim igračkama koje na naše tržište stižu iz zemalja Evrope i s Dalekog istoka, nedavno su se pojavila i dve domaće društvene igre za decu pod nazivom „Čuvari mudrosti“ i „Darovi Sunca“. Idejni tvorac prve je Mladen Filipović, a druge Goran Mićović, a iza njih stoji ceo tim stručnjaka: dizajneri, pedagozi, dečiji psiholozi, profesori... O čemu je reč?

– Moja želja je bila da deci na zabavan način približim živote naših znamenitih ličnosti iz oblasti obrazovanja, nauke, istorije, kulture... Glavni junaci igre „Čuvari mudrosti“ su Nikola Tesla, Josif Pančić, Mihajlo Pupin i Vuk Karadžić. Igrajući se, deca će o njima saznati mnoge zanimljive stvari, a stariji će se podsetiti ako su ih zaboravili – ističe Filipović.

Kako objašnjava, princip ove igre za četvoro je vrlo jednostavan, sličan onoj „Ne ljuti se čoveče“, s tim što je pobednik nije onaj ko znanjem nakupi najviše poena.

„Darovi Sunca“ su, u stvari, mali botanički set za eksperimente. Pored toga što su u kratkim crtama objašnjeni najbitniji pojmovi o biljkama, u setu se nalaze i seme pasulja, kukuruza, graška, pšenice i soje i minijaturna staklena bašta sa tresetnom pločicom, tako da deca mogu sama da ih posade i prate kako biljka klija i raste. Tu je i društvena igra, iz koje deca mogu da nauče ponešto o biljkama našeg podneblja i, možda najlepši deo ovog kompleta, herbarijum.

Autori „Čuvara mudrosti“ i „Darova sunca“ dobili su priznanje „Dobra igračka“ za 2007. odnosno 2008. godinu koje su im dodelili Društvo prijatelja dece i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. Hiljade prodatih primeraka jasno govore kakvo interesovanje vlada za ove edukativne i zanimljive igre.

Na odraslima je da smisle i ponude, a deca će sama znati da prepoznaju i odaberu ono što je dobro. I, što je najvažnije, ono što će im omogući da kroz igru steknu nova znanja, da se bar malo odvoje od računara, a približe prirodi! 

Dana Stanković objavljeno: 21/12/2008

Izvor:Politika ONLINE

01.12.2018.

Lutka BebAna !!!

Lutka BebAna !!!

više ››

19.05.2016.

Zanimljivo

Zanimljivo

više ››